Μέλι η τροφή τών Θεών και τών Θνητών...


Τετάρτη 27 Οκτωβρίου 2010

Μια ακόμα μελισσοκομική χρονιά τελειώνει.


Βρισκόμαστε στη καρδιά του Οκτώβρη και αισίως μια μελισσοκομική χρονιά φτάνει στο τέλος της, παρότι σε πολλές περιοχές της Ελλάδας την εποχή αυτή έχουμε κύριες μελιτοφορίες (πεύκου, ερείκης κλπ). Είναι όμως και ο καιρός για προετοιμασία των μελισσιών για το ξεχειμώνιασμα.
Τα μελίσσια που έχουμε μεταφέρει στη μελιτοφορία του πεύκου (μόνο δυνατά διώροφα μελίσσια) τα τροφοδοτούμε με υποκατάστατα γύρης για να μη σταματήσει η ωοτοκία της βασίλισσας.
Αντικαθιστούμε τις βασίλισσες που θεωρούμε πως είναι ελαττωματικές και φροντίζουμε να αποκτήσουν τα μελίσσια μερικές κηρήθρες με γόνο, αυξάνοντας με άδειες κηρήθρες ή με «μισοφέγγαρο» τη γονοφωλιά. Ο γόνος αυτός θα δώσει νέες εργάτριες με τις οποίες θα ξεχειμωνιάσει το μελίσσι.
Μετά τον τελευταίο τρύγο, αφαιρούμε τις κηρήθρες που περισσεύουν και τις αποθηκεύουμε προστατεύοντας τες από κηρόσκορο και ποντίκια.
Κάνουμε συνενώσεις αδύνατων μελισσιών και μάζεμα για να είναι σφιχτά.
Αφού έχουμε τρυγήσει και έχουμε πάρει τα περίσσια πλαίσια, είναι ευκαιρία να κάνουμε και την θεραπεία για το άκαρι Βαρρόα.
Αν διαπιστώσουμε πως τα μελίσσια δεν έχουν επάρκεια τροφών (μέλια και γύρες) τροφοδοτούμε με σιρόπι και υποκατάστατα γύρης.
Μεταφέρουμε τα μελίσσια σε μια κατάλληλη θέση που έχουμε επιλέξει να είναι προσήλια πλαγιά με νοτιοανατολική έκθεση που να προστατεύετε από δυνατούς ανέμους, για καλό ξεχειμώνιασμα. Φροντίζουμε επίσης να τοποθετούμε τις κυψέλες σε βάσεις ή λάστιχα αυτοκινήτων για να αποφεύγεται η υγρασία και η φθορά των πάτων των κυψελών.
Τέλος, περιορίζουμε τις εισόδους των κυψελών και τοποθετούμε ειδικά διαφράγματα για προστασία κυρίως από τα ποντίκια.
Σε λίγο που οι εξωτερικές εργασίες θα είναι περιορισμένες, θα έχουμε την ευκαιρία να επισκευάσουμε και να βελτιώσουμε το μελισσοκομικό υλικό, και είμαι σίγουρος πως όλο και κάτι θα σκεφτούν τα δαιμονικά μυαλά μας βρίσκοντας κάποια πατέντα για περιπτώσεις που μας δυσκόλεψαν. Ας τις μοιραστούμε για να βελτιώσουμε τη δουλειά μας παραδειγματισμένοι από το πώς λειτουργεί το μελίσσι.
Σίγουρα θα έχουμε κάτι καινούργιο να δοκιμάσουμε. Ας το μοιραστούμε.
Κάνοντας λοιπόν τον απολογισμό της χρονιάς μπορούμε να πούμε πως ήταν μια καλή χρονιά για τις περισσότερες περιοχές και ανθοφορίες της Ελλάδας, εξαιρώντας κάποιες περιπτώσεις όπως είναι οι απώλειες από ραντίσματα σε βαμβάκια

πηγή: meli-elikon

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου