Μέλι η τροφή τών Θεών και τών Θνητών...


Τρίτη 2 Αυγούστου 2011

Μέλι Βελανιδιάς


 Δρυόδασος Καροπλεσίου

Έλειψα αρκετά από το blog με όλα αυτά που  διαδραματίζονται «μνημόνια», «μεσοπρόθεσμα» και όπως αλλιώς θέλουν να τα ονομάσουν με έβγαλαν αρκετά εκτός προγράμματος, όπως τους περισσότερους έλληνες. Αλλιώς τα υπολογίζαμε   αλλιώς τα σχεδιάζαμε, αλλιώς ονειρευόμασταν την ζωή μας.  Σήμερα «κατάφεραν» να μας γεμίσουν άγχος,  ανασφάλεια και να μας δημιουργήσουν μια σειρά από μικρά και μεγάλα προβλήματα στην καθημερινότητα μας.

Οποιοδήποτε παροχή του κράτους μειώνεται ή κόβεται, μισθοί, συντάξεις, υγεία, όλα στην λαιμητόμο όσον αφορά πάντοτε τους σύννομους μικρομεσαίους γιατί οι φοροφυγάδες μικροί και μεγάλοι  συνεχίζουν το ανεξέλεγκτο πάρτι τους, οι βουλευτές και τα κόμματα τους να παίρνουν στο ακέραιο τα «οφειλόμενα» από τον φτωχό λαό τους. Οι «συνδικαλισταράδες» με μισθούς  120.000€ τον χρόνο να παρακολουθούν σφυρίζοντας αδιάφορα χωρίς να τους αγγίζουν τα τεκταινόμενα, όπως επίσης και τα δικά τους παιδιά που βόλεψαν όλα αυτά τα χρόνια στις ΔΕΚΟ ( βλ. ΕΛ.ΠΕ  τραπεζοκόμος 70.000€, ΔΕΗ, ΟΣΕ υπάλληλοι βουλής κλπ) τα κομματόσκυλα που λέει και ο λαός. 

Μπορεί να μην συμπαθώ τον Πάγκαλο και να ακούγεται από τα χείλη του η γνωστή ρήση ΄΄ ΜΑΖΙ ΤΑ ΦΑΓΑΜΕ ΄΄  ως ισοπεδωτική, αποπροσανατολιστική, ειρωνική, κοροϊδευτική και τόσα άλλα άσχημα επίθετα που θα μπορούσα να χρησιμοποιήσω, αλλά, εδώ υπάρχει ένα μεγάλα αλλά… αν εξαιρέσω το ποιος το είπε συμφωνώ απόλυτα με την φράση του.

Ποιος μπορούσε να κλέψει και δεν έκλεψε ; ποιος μπορούσε να βολευτεί και δεν βολεύτηκε ΠΟΙΟΣ; Ο πολίτης που έγλειφε κατουρημένες ποδιές για να μπει στο δημόσιο; Αφού μπήκε κοίταζε και κοιτάζει να μην κάνει τίποτα και να τιμωρεί με την συμπεριφορά του τον πολίτη που έρχεται σε υπηρεσιακή επαφή μαζί του; Φυσικά είναι γνώστης ότι είναι αντιπαραγωγικός και δεν κάνει κάτι να το αλλάξει, ίσως το μόνο που τον ενδιέφερε τουλάχιστον στο παρελθόν  ήταν πως θα κατάφερνε  να παίρνει από το κράτος όσα περισσότερα μπορούσε ας ήταν πολλές φορές και άνομα . ΄΄ Να πάρει τα τηλεφωνά του, να βγάλει τις φωτοτυπίες για τις σχολικές υποχρεώσεις των παιδιών του, να πάρει γραφική ύλη και όχι μόνο¨, να πάρει να πάρει…..   
Οι περισσότεροι  επιχειρηματίες από τη άλλη  «έμαθαν» να  φοροδιαφεύγουν συστηματικά. 
Δυστυχώς ζούμε και ταΐζουμε όλοι μας αυτό το σύστημα, εκεί ποντάρει να μας κάνει όλους συνυπεύθυνους, άλλος βουτώντας λίγα και άλλος πολλά, να μην έχουμε έτσι εκ των πραγμάτων την δύναμη την θέληση να αντιδράσουμε και να το αλλάξουμε και απ ΄ ότι φαίνεται καλά τα κατάφερε. Από  την μια εμείς οι πολίτες με τις «μικρές» μας λοβιτούρες και από την άλλη οι διαχειριστές του συστήματος με τις «μεγάλες» λοβιτούρες .  Οι ελάχιστες αντίθετες περιπτώσεις ανθρώπινης συμπεριφοράς από όσα παραπάνω (ίσως κυνικά) περιέγραψα (για να προλάβω καταστάσεις) επιβεβαιώνουν τον κανόνα.

Τέλος, για να πάω στο κυρίως θέμα που είναι το μέλι της βελανιδιάς.




Η βελανιδιά ή βαλανιδιά (επιστ. Δρυς, Quercus) είναι γένος φυτών της οικογένειας των Φηγοειδών (Fagaceae) με 531 αυτοφυή είδη του βόρειου ημισφαίριου της γης  Είναι το κατ΄ εξοχήν δένδρο των Δρυμών (από ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια βικιπαίδεια )

Η δρυς ήταν το ιερό δέντρο των αρχαίων Ελλήνων, αφιερωμένο στο Δία. Στο ιερό της Δωδώνης οι ιερείς συμβουλεύονταν το θρόισμα των φύλλων από ενα τεράστιο δέντρου δρυός για τις μαντείες τους. Σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία μέσα στα δάση της βελανιδιάς ζούσαν οι Δρυάδες ή Αμαδρυάδες Νύμφες, που προστάτευαν τα ιερά δέντρα.

                                                         Γεράκι πάνω από το δάσος

Ας έρθουμε τώρα στα δικά μας τα μελισσοκομικά, η βελανιδιά ήρθε να τονώσει λίγο το ηθικό των μελισσοκόμων της περιοχής δεδομένου ότι φέτος οι άκαιρες βροχές  είχαν σαν αποτέλεσμα να μην πάρουμε ούτε ένα γραμμάριο μέλι. Χάσαμε την ακακία το παλιούρι και τον έλατο. Μετά βίας προσπαθούσαμε να κρατήσουμε τα μελίσσια σε πληθυσμό.

Πριν από ημέρες 20    περίπου   άρχισαν τα πρώτα σημάδια «δοσίματος»  της βελανιδιάς και τα μελίσσια άρχισαν να δουλεύουν. Δεν έχω μεγάλη εμπειρία στο μέλι της, δεν είχα «ξανασυλλέξει» αυτούσιο μέλι βελανιδιάς. Άρχισα λοιπόν να διαβάζω στο διαδίκτυο σχετικά άρθρα  και να «παρακολουθώ» την πρόοδο των μελισσιών και την συλλογή  μελιού.


 

Παρότι αρχικά φαινόταν ότι οι συλλέκτριες μέλισσες πήγαιναν εξίσου και στο φύλλο και στον καρπό το βελανίδι δηλαδή, στην συνέχεια φάνηκε να «ασχολούνται» μόνο με το βελανίδι


  









Παρατήρησα η  θερμοκρασία ήταν υψηλή πάνω από 30o C και το βελανίδι έσταζε στην κυριολεξία, τα μελισσάκια δεν έχασαν την ευκαιρία και όρμησαν .

 



 

Στο χώρο του μελισσοκομείου ήταν έντονη και φυσικά ευχάριστη η αναδυόμενη μυρωδιά του μελιού     της βελανιδιάς. Τα μελίσσια δουλεύουν σε έντονους ρυθμούς  τις πρωινές και τις απογευματινές ώρες μέχρι να σκοτεινιάσει.

Ο τρύγος δεν άργησε να έρθει, από μελίσσια των 20 πλαισίων μέχρι στιγμής πήρα 3 με 4 πλαίσια μέλι. Το μέλι είναι αρκετά  σκουρόχρωμο καθαρό βελανίδι!!  η γεύση ιδιαίτερα ξεχωριστή και ευχάριστη και από άρωμα το κάτι άλλο .



 

Την ώρα της συσκευασίας που έγινε φέτος επάνω στο χωρίο (Καροπλέσι) έτυχε να «παρελάσουν» πολλοί φίλοι και συγγενείς, Δοκίμασαν «υποχρεωτικά» το μέλι που τους προσφέρθηκε αντί για γλυκό κουταλιού και διαπίστωσα ότι τους κέρδισε όλους μικρούς και μεγάλους. Έτσι δόθηκαν οι πρώτες παραγγελίες για να μην ξεχνιόμαστε!!!





Δεν ξέρω εάν του χρόνου καταφέρω να βρίσκομαι σε αυτόν τον πανέμορφο τόπο και να ασχολούμαι  με την αγαπημένη μου μελισσοκομία, βλέπετε η μετανάστευση δεν χτυπάει μόνο τους νέους.