Μέλι η τροφή τών Θεών και τών Θνητών...


Τετάρτη 2 Μαρτίου 2011

ΑΘΩΩΘΗΚΑΜΕ!!!

Στη συνέχεια παλαιότερης ανάρτησης η οποία αφορούσε ανοιχτή επιστολή προς τον υπουργό αγροτικής ανάπτυξης σχετικά με την παραπομπή ως κατηγορούμενοι  στο πταισματοδικείο Καρδίτσας  20 και πλέον μελισσοκόμων με την κατηγορία της παράβασης κείμενης νομοθεσίας, συγκεκριμένα της τοποθέτησης κυψελών σε απόσταση μικρότερης των 25 μέτρων από τον δρόμο, σήμερα η υπόθεση εκδικάστηκε μετά από αναβολή που υπήρξε .

Από την έναρξη της δίκης ήταν διάχυτη η θετική διάθεση του προέδρου του πταισματοδικείου και της δημοσία κατηγόρου  να αποδώσουν δικαιοσύνη λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαίτερες συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή όπου τοποθετήθηκαν οι κυψέλες.

Οι κατηγορούμενοι μελισσοκόμοι κάναμε σαφές ο καθένας με τον δικό του χαρακτηριστικό τρόπο  ότι από μέρους μας δεν υπήρξε πρόθεση και πολύ περισσότερο δόλος να καταστρατηγήσουμε τους νόμους. Η μορφολογία όμως του εδάφους  σε συνδυασμό με την ανυπαρξία αντίστοιχων υποδομών επ΄ ωφελεία των μελισσοκόμων οι οποίες ασφαλώς θα μπορούσαν να συνδυαστούν και με τις ανάγκες των λιγοστών κατοίκων της περιοχής  μας έφερε στο ειδώλιο του κατηγορουμένου.

Η ΟΜΣΕ μέσω του αντιπροέδρου της κ. Βασίλη Ντούρα παρευρέθηκε και βοήθησε στο μέτρο του δυνατού την υπεράσπιση μας.

Η απόφαση του δικαστηρίου ήταν αθωωτική λόγω αμφιβολιών καθόσον δέχθηκε ότι ο περιορισμός του Άρθρου 7 του Ν. 6238/1934 που αναφέρει απόσταση (τοποθέτησης κυψελών) τουλάχιστον 25 μέτρα από «δημόσιες οδούς» απαιτείται  περαιτέρω αποσαφήνιση αν δηλαδή ο συγκεκριμένος δρόμος που τοποθετήσαμε τα μελίσσια μας εμπίπτει σε αυτή τη διάταξη. Επίσης δέχθηκε μετά από κατάθεση των αγροφυλάκων ότι υπήρξε φυσικός φράκτης από συστάδες δέντρων και θάμνων μεταξύ των κυψελών και του δρόμου.

Ο πρόεδρος του δικαστηρίου  μας κάλεσε την επόμενη φορά που θα τοποθετήσουμε τις κυψέλες (δεν ξέρω αν αποδίδω σωστά το περιεχόμενο της θέσης του έτσι τουλάχιστον το εξέλαβα)  να λάβουμε μέτρα για τον εναρμονισμό με την νομοθεσία.

Μετά το δικαστήριο αρχίσαμε τις πρώτες συζητήσεις και προβληματισμούς να μιλάνε για περίφραξη των κυψελών με τεχνητό φράχτη όταν είμαστε κοντά σε δρόμο και δεν μπορούμε να κάνουμε διαφορετικά. Δεν ξέρω αν είναι πρακτικά δυνατόν οψόμεθα!!

Δεν θέλω σε καμία περίπτωση να φανεί σαν μιζέρια μετά από αθώωση μάλιστα, απλά καταθέτω τον προβληματισμό μου. Γλιτώσαμε το πρόστιμο ωραία!! Ε και? το πρόβλημα λύθηκε?


 Το «περίφημο»  άρθρο 7 του Ν.6238/1934




Στις 29 Μαρτίου στο Μουζάκι Καρδίτσας δικάζονται  πάλι μελισσοκόμοι για τον ίδιο λόγο για να δούμε τι εξέλιξη θα έχουμε και εκεί.

Σίγουρα δεν έχω νομικές γνώσεις, δεν ξέρω όμως γιατί έχω την αίσθηση ότι το παραπάνω άρθρο κατέχεται από ασάφεια έτσι όπως το ερμηνεύω εγώ οι περιορισμοί των 25 μέτρων από δημόσιους οδούς……….. ισχύουν στην περίπτωση των  κατοικημένων χώρων. Στους χώρους  που δεν είναι κατοικημένοι ????????????








******Η Φωτογραφία είναι για τα σχόλια του φίλου  Βαγγέλη******