Μέλι η τροφή τών Θεών και τών Θνητών...


Παρασκευή 24 Δεκεμβρίου 2010

Χ ρ ό ν ι α Π ο λ λ ά

Χ ρ ό ν ι α    Π ο λ λ ά   Κ α λ ά   Χ ρ ι σ τ ο ύ γ ε ν ν α

Τις Θερμότερες Ευχές  μου για Υγεία

Οι παρακάτω φωτογραφίες είναι από το Δασικό Χωριό ΄΄  Δρυάδες ΄΄ .
Είναι ένα από τα αγαπημένα μου μέρη εξ΄ου και το όνομα που έδωσα τόσο στο blog όσο και στο λογότυπο  των παραγόμενων μελισσοκομικών προϊόντων μου.
Είναι ένα πανέμορφο μέρος προικισμένο από την φύση αξίζει να το επισκεφθείτε.
Βρίσκεται σε απόσταση 37 χιλιομέτρων από την Καρδίτσα. Κάπου εκεί (από την άνοιξη και μετά) θα βρείτε και τα μελισσάκια μου.  








Τα μικρά μελίσσια τα έχω πάνω από το δασικό χωριό μέσα στα έλατα και στις καστανιές να δυναμώσουν. Τα μεγαλύτερα δίπλα στον οικισμό Αγία Αγάθη  


Τον Μάρτιο η συνέχεια από την αναβολή του δικαστηρίου

Πέμπτη 16 Δεκεμβρίου 2010

Ψηφίστηκε το πολυνομοσχέδιο, διεγράφη ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Β.Παπαχρήστος

Έπειτα από μία θυελλώδη συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής, ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία, τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης, το επίμαχο πολυνομοσχέδιο που περιλαμβάνει τις αλλαγές στα εργασιακά και τις ΔΕΚΟ………………………………………
Κατά την επί της αρχής ψηφοφορία που προηγήθηκε, υπήρξε μία διαρροή από το ΠΑΣΟΚ, εκείνη του βουλευτή Πρεβέζης Βαγγέλη Παπαχρήστου (ένθετη φωτογραφία) ο οποίος ψήφισε «όχι».


Λίγο μετά την ολοκλήρωση της ονομαστικής ψηφοφορίας, ο πρόεδρος της Βουλής Φίλιππος Πετσάλνικος ανέγνωσε επιστολή του πρωθυπουργού και προέδρου του ΠΑΣΟΚ Γιώργου Παπανδρέου που ανέφερε: «Ο βουλευτής Ευάγγελος Παπαχρήστος τίθεται εκτός ΚΟ του ΠΑΣΟΚ»......
Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Παπαχρήστος, κατά την συζήτηση του νομοσχεδίου στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, είχε χαρακτηρίσει «άδικο» το νομοσχέδιο, επικρίνοντας τους υπουργούς Οικονομικών και Εργασίας, ότι «δίνουν την ευκαιρία, να αρθεί και η τελευταία άγκυρα που προστάτευε τους μισθούς από την κάθοδο». πηγή:http://news.in.gr/greece/article/?aid=1231071250

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Προς τι όλα αυτά (ανάρτηση του εν λόγω θέματος σε μελισσοκομικό blog) θα αναρωτηθεί ο αναγνώστης με την πρώτη εικόνα ? Βρήκανε ευκαιρία «κάποιοι» να κάνουν μικροπολιτική και μάλιστα υπέρ ή κατά συγκεκριμένων ανθρώπων και κομμάτων? Σας διαβεβαιώνω πως δεν είναι αυτός ο λόγος,  ανεξάρτητα αν συμφωνώ απόλυτα με το ΟΧΙ του νομοσχεδίου.

Όπως γράφω και σε παλαιότερη ανάρτηση μου τον Οκτώβριο πάνω από 20 μελισσοκόμοι από τους Νομούς  της Καρδίτσας της Λάρισας και της Μαγνησίας οδηγηθήκαμε στο δικαστήριο ως κατηγορούμενοι για παράβαση του άρθρου 7 του νόμου 6238/14-08-1934 «περί Βελτιώσεως της Μελισσοκομίας» (που να μην ήταν και νόμος για την βελτίωση τι θα μας έκαναν)  συγκεκριμένα τοποθετήσαμε τα μελίσσια μας  σε απόσταση μικρότερη από 25 μέτρα από τον δρόμο Καροπλέσι Καρδίτσας.

Εκ των πραγμάτων μπήκα στην διαδικασία να ψάξω και στο  διαδίκτυο, να ενημερωθώ προκειμένου να υπάρχει μια βάση για υπερασπιστικό υλικό στην δίκη. Έριξα λοιπόν μια ματιά και είδα ότι ο διαγραμμένος βουλευτής κ. Παπαχρήστος για το συγκεκριμένο θέμα που ταλανίζει χρόνια τους μελισσοκόμους,  έκανε επερώτηση στην βουλή (http://www.vpapachristos.gr/VOULI_EROTISEIS/er.284.doc.). Φυσικά κανένας δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι με μια επερώτηση στην βουλή λύνονται τα προβλήματα ή ότι μπαίνουν οι βάσεις για την επίλυση τους. Κανένας όμως δεν μπορεί να αρνηθεί ότι μπορεί σε κάποιες περιπτώσεις να είναι η αφετηρία, το έναυσμα για την δημιουργία θετικών εξελίξεων. Τέλος πάντων,  για να σιγουρευτώ για την επερώτηση του κ. Παπαχρήστου  ήρθα σε επαφή με το πολιτικό του γραφείο στην Αθήνα, μέσω email όπου τους ενημέρωνα τα σχετικά με την δίκη και τον σκοπό της επικοινωνίας μου.

Οφείλω να ομολογήσω ότι με εντυπωσίασε θετικότατα η άμεση ανταπόκριση τους, δεδομένου, ότι δεν με ήξεραν, δεν ήμουν ψηφοφόρους τους, δεν ήμουν κάτοικος της περιοχής τους. Το λέω αυτό  επειδή, σε τούτο τον τόπο προσπαθούν να μας πείσουν ότι  τα πάντα  πρέπει να τα βλέπουμε, να τα κρίνουμε, να τα ζυγίζουμε και να ενεργούμε στο τέλος με βάσει το «τι παίρνω» καθαρά δηλαδή  συμφεροντολογικά κριτήρια, μπράβο στην κατάντια  μας!!!! Σας λέω εξ αρχής ότι  από μένα δεν είχαν – έχουν να πάρουν τίποτα παρά μόνο «χάσιμο χρόνου» (ενημέρωση, αλληλογραφία κλπ.)

Με αφορμή  λοιπόν την καταψήφιση του νομοσχεδίου (ΟΧΙ) από τον  Κ. Παπαχρήστο και την συνέπεια του τιμήματος που υπέστη ( διαγραφή  από την Κ.Ο. ΠΑΣΟΚ)  να εκφράσει αχειραγώγητα την   θέση του. Θέλησα, να παρουσιάσω την προσωπική μου εμπειρία που είχα  και να τον ευχαριστήσω  για το ενδιαφέρον και τις θέσεις του για τα μελισσοκομικά προβλήματα του τόπου μας και ακόμα περισσότερο για την σημερινή του στάση στο ΟΧΙ. Σε  δύσκολους μάλιστα καιρούς απέδειξε ότι υπάρχουν ακόμα άνθρωποι που αντιστέκονται.


………Άδειο το βλέμμα σου, κούφιες οι ώρες μας
στα ενυδρεία σε χώσαν ζωή
συνηθισμένοι ο καθένας στο ρόλο του
κι η φαντασία μας έχει χαθεί
την ξεπουλήσαμε στο γιουσουρούμ
για ένα κουστούμ, για ένα κουστούμ
την ξεπουλήσαμε στο γιουσουρούμ
για ένα κουστούμ, για ένα κουστούμ……………

Τετάρτη 1 Δεκεμβρίου 2010

Κακοί Μελισσοκομικοί Χειρισμοί

Πολλές φορές έχω βρεθεί στη ζωή μου να κρίνω πρόσωπα, καταστάσεις, συμπεριφορές, πολιτικές κλπ, (θέλω να πιστεύω καλοπροαίρετα) με σκοπό να αλλάξω αυτά που με ενοχλούν που με πειράζουν που με θίγουν που, που ……  . Μέσα λοιπόν  από την κριτική «διάθεση» που έχω για τα «κακώς κείμενα» δεν θα μπορούσε να λείπει  και η αυτοκριτική μου για λάθη  και για κακούς χειρισμούς, συγκεκριμένα θα καταγράψω τους λάθους χειρισμούς που έκανα στα μελίσσια μου. Χθες πήγα να τα πάρω από την Εύβοια, κάνοντας έναν «γρήγορο» έλεγχο έμεινα πολύ ευχαριστημένος. Έβαλλαν μέλι, πήραν αρκετό βάρος (πριν ένα μήνα τα είχα τρυγήσει), είχα δε υποσχεθεί στον εαυτό μου όσο και να ήταν το μέλι θα το άφηνα για αυτά, το δικαιούνται άλλωστε, (ακόμη δεν έχω βγάλει την μελισσοκομική φόρμα θέλω να γράψω να «εκτονωθώ»)

Τρίτη  απόγευμα 30 Νοεμβρίου φτάσαμε στα μελίσσια. Αρχίσαμε ένα γρήγορο έλεγχο για την κατάσταση τους, κλείσιμο θυρίδων και φόρτωμα. Ήταν μεγάλος ο ενθουσιασμός μου και από την γενικότερη κατάσταση αλλά και από ένα μελίσσι συγκεκριμένα με 18 πλαίσια  να τα «πατάει» όλα. Το καπάκι του να είναι γεμάτο από μέλισσες, και τα τοιχώματα του πάνω ορόφου της κυψέλης επίσης, παντού μέλισσες δεν μπορούσα να κλείσω το καπάκι στην κυριολεξία. Στα 5 χρόνια που ασχολούμαι με την μελισσοκομία δεν ξαναείδα παρόμοιο - ισάξιο του . Σκεφτόμουν λοιπόν με ανυπομονησία  πότε θα φτάσουμε στην βάση (Καρδίτσα) να το ανοίξω, να το δω, να το παρατηρήσω, να το απολαύσω!!

Σήμερα 1 Δεκεμβρίου 7 πμ πήραμε τον δρόμο της επιστροφής , κατεβάσαμε πρώτα τα μελίσσια του συνεργάτη Βασίλη στην Λάρισα και στις 12:30 φτάσαμε στο μελισσοκομείο μου στην Καρδίτσα. Μία μικρή ατυχία, ένα κόλλημα με το φορτηγό που κράτησε περίπου μία ώρα αρχίσαμε να κατεβάζουμε τα μελίσσια μου. Παρατήρησα στην είσοδο της κυψέλης του δυνατού μελισσιού να βγαίνει μέλι. Τότε κατάλαβα τι μαλ…, κακό χειρισμό έκανα. Άνοιξα το καπάκι και..... μέλισσες στην κυριολεξία πνιγμένες στο μέλι, μέλισσες νεκρές, μέλισσες κολλημένες, μέλισσες μαύρες, μέλισσες, μέλισσες…. .

 




Σχεδόν πάντα έχω μαζί μου φωτογραφική μηχανή, μέσα στην θολούρα, στην πίκρα, στα νεύρα μου, για την βλακεία που έκανα έβγαλα λίγες φωτογραφίες για να θυμάμαι την ….. και να προσπαθήσω να μεταφέρω την πικρή εμπειρία μου σε άλλους μελισσοκόμους, το τραγικό αποτέλεσμα που είχα λόγω κακών χειρισμών  με το καλύτερο μου μελίσσι προκειμένου μέσα από την ενημέρωση (στο μέτρο του δυνατού) να γλυτώσουμε έστω και ένα μελίσσι.

Αν  έβαζα τρίτο όροφο με ταΐστρα οροφής (τύπου σακούλα) γεμάτη με νερό δεν θα συνέβαινε η ολική καταστροφή στο μελίσσι μου. Αν αφαιρούσα τα 8πλαίσια του πάνω ορόφου που ήταν "πίτα" στο μέλι σφραγισμένα με κερί και το έδωνα ένα πάτωμα με κηρήθρες σίγουρα θα ζούσε.
Η θερμοκρασία κατά την διάρκεια του ξεφορτώματος των μελισσιών 1 Δεκεμβρίου 24Ο C.  
Δυστυχώς έχει αλλάξει ο καιρός, ακραία καιρικά φαινόμενα επαναλαμβάνονται πολύ συχνά, η γη δεν εκδικείται όπως συνηθίζουν να γράφουν και να λένε πολλοί δημοσιογράφοι, η γη είναι πληγωμένη, εξαιτίας μας φυσικά. δεν το λέω για να δικαιολογηθώ για τις παραλήψεις μου εξάλλου τις πλήρωσα ακριβά απλά καταγράφω μια πραγματικότητα. 
Είναι αλήθεια πως δεν μπορούσα να φανταστώ ότι 1 Δεκεμβρίου θα έλειωνε το μέλι μέσα στην κυψέλη  κατά την διάρκεια της μεταφοράς των μελισσιών ή της εκφόρτωση τους.


Η διαφορά που υπάρχει στην ημερομηνία της φωτογραφίας με την ημερομηνία  που γράφω, οφείλεται σε λάθος ρύθμισης ημερομηνίας  της φωτογραφικής μηχανής.    
    

Ελπίζω στο μέλλον να μην καταδικάσω σε θάνατο μελίσσια από κακούς χειρισμούς μου